България ще участва в 61-ия панаир на детската книга в Болоня

България ще има павилион на 61-вия Международен панаир на детската книга в Болоня. Събитието е от 8 до 11 април, съобщават организаторите на българското представяне от асоциация „Култура и книжовност“ и асоциация „Българска книга“.

В рамките на форума страната ще бъде представена с най-новите книги на български автори, селекция от детски книги от последните десет години, наградени заглавия, както и стари класически издания. На българския павилион ще бъде подредена и изложба на детски илюстрации от съвременни български художници. Нейни куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова, а след премиерата си в Болоня, експозицията ще бъде показана в няколко града у нас.

Българското пространство на панаира на детската книга цели да даде възможност за професионални срещи на родни издатели с чуждестранни партньори. На щанда международните посетители ще могат да получат информация за издатели, фестивали и форуми в сферата на книгата и превода у нас. Павилионът ще е домакин на няколко  събития, сред които представяне на финансиращите програми за превод и промоция на българска литература в чужбина. 

Книжният форум е първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация и свързаните с тях културни продукти, посочват организаторите на родното участие във форума. По думите им присъствието на България е от голямо значение за развитието на индустрията и за популяризирането на културата на страната ни зад граница.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, националния фонд „Култура“, столична програма „Култура“ и със съдействието на консулството на страната ни в Болоня.