Изложба съвременни български илюстратори в Болоня

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ ще бъде представена в българския павилион в рамките на 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня. Селекцията е направена специално за международния форум, който ще се състои от 8-и до 11-и април 2024 г.

Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова. Избраните 25 съвременни български илюстратори на детски книги са от различни поколения и имат зад себе си разнообразен професионален опит.

„Този подбор не е класация, не претендира за изчерпателност, а си поставя за цел да насочи вниманието на публиката и професионалистите към конкретни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли подхода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез постиженията им да формулира това, което най-общо наричаме стил“, споделят Антон и Свобода.

Изложбата е придружена от печатен и онлайн каталог на английски и български език, а след панаира в Болоня ще пътува из различни градове в България. Проектът е вдъхновен от магията на илюстрацията да създава светове и герои, да разказва истории на универсален език и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“.

Художниците, които участват в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков,Яна Казакова и Ясен Григоров.

Всеки от селектираните художници е представен с фрагмент от илюстрация към конкретна книга и онлайн галерия с още илюстрации от същата книга, подготвителни рисунки и любопитни детайли, кураторски текст, биография и контакти, техническо описание на изданието, както и информация за други книги от същия художник.