За нас

„Асоциация за култура и книжовност“ е организация с нестопанска цел в обществена полза, специализирана в провеждането на книжни изложения. Асоциацията създава, подпомага и организира  културни събития в сферата на литературата, визуалните изкуства и книгоиздаването, работи за подобряване на достъпа до културни продукти и за провеждането на качествен диалог за съвременните български културни достижения. Организацията си сътрудничи с широк кръг от професионалисти от различни сфери. Запознайте се с екипа на проекта ни Bulgarian Books for Kids.

 • Венка Рагина

  Венка Рагина е икономистка по образование и издателка по призвание. Има 25-годишен опит и над 600 издадени книги. Основателка е на Асоциация „Култура и книжовност“ и на фестивала „Литера експо“ в Благоевград, който се провежда ежегодно и има седем издания. Дългогодишен член е на Управителния и на Контролния съвет на Асоциация „Българска книга“.

 • Елена Георгиева

  Елена Георгиева е филмов продуцент и културен мениджър. През годините работи за испанския културен Институт Сервантес–София, образователната програма на Софийска филхармония „Фортисимо фамилия“, обединението на издателите Асоциация „Българска книга“, филмовите фестивали „Северно сияние“ и So Independent, както и за европейската асоциация на киноентусиасти NISI MASA.

 • Кристина Тужарова

  Кристина Тужарова е илюстраторка и графична дизайнерка на свободна практика. Авторка е на няколко книги за деца. Основателка е на образователната платформа „История на изкуството за любители“ и на издателство „Книги за любители“, съосновател е на Next Door Fair.

 • Зорница Христова

  Зорница Христова е писателка, литературна преводачка и журналистка. Тя е главен редактор на уебсайта с новини за деца „Вижте“ и на издателство „Точица“. Вярва, че детските книги са насъщни за душата, че те обогатяват срещата ни със света.

 • Антон Стайков

  Антон Стайков (1962) е художник, журналист, изследовател, доктор по семиотика на рекламата, преподавател и лектор. Автор на наградените книги „Кратка история на българския комикс“ (2013), „Българският буквар. 200 години в първи клас“ (2015). Водещ на авторска рубрика „Книгата като изкуство“ по БНТ (2017 – 2019), сценарист на документални филми. Куратор на изложби в сферата на комикса, илюстрацията и визуалните изкуства.

 • Свобода Цекова

  Свобода Цекова (1974) е графична дизайнерка и илюстраторка. Занимава се с изследвания на визуалното. Работи за каузи, свързани с правата на децата. Със студиото си формат.бг създава многобройни проекти в областта на печатните и дигиталните медии. Кураторка, авторка и дизайнерка на наградени книги и изложби, между които A’Design Award (2015) и Наградата на София за ярки постижения в областта на културата (2021).

 • Валентина Стоева

  Валентина Стоева има бакалавърска степен по „Политология“ от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по „Дипломация и международни отношения“ от Нов български университет. От 2008 г. се занимава със стимулиране на четенето в България. Основателка е на фондация „Детски книги“ и на фондация „Четене“ – България. Главна редакторка е на уебсайта detskiknigi.com. Носителка е на званията „Посланик на библиотеките“ (ББИА) и „Рицар на книгата“ (АБК). Докторант по специалност „Теория на четенето“ в СУ „Св. Климент Охридски“, ФЖМК. Като член на EURead, Валентина е част от екипа по комуникациите.