Откриване на българския павилион

11:30 часа, Hall 30/C32-D43

Официалното откриване на българския павилион на 61-вото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня е в първия ден на изложението – 8 април – от 11:30 часа в присъствието на издатели, автори, илюстратори и официални гости.

Това е щандът с най-голяма площ, който България е имала на престижното изложение. В пространството от 64 кв. м са представени няколко селекции от книги: най-новите издания от 2023 г., международно признати български заглавия от колекцията на The White Ravens, както и широка селекция от най-интересните книги от последните десет години.

В павилиона е представена и изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която съдържа творбите на изтъкнати български художници. Свързващо звено между изложбата и селекцията от нови книги е представената на щанда колекция от класически издания, които представляват част от златния фонд на българската литература за деца.

Павилионът разполага с места за провеждане на бизнес срещи между издатели и предлага информация за български книги, автори, издателства, преводачи, художници, форуми, организации и програми за превод и промоция на българската литература в чужбина.

Селекцията от книги е на Зорница Христова, Вал Стоева и Кристина Тужарова. Дизайнът на щанда е дело на Антон Стайков и Свобода Цекова, които също така са куратори на изложбата.