Калина Мухова

Диана с главата надолу

2019
изд. Точица
64 страници
175 x 247, твърда корица
7+
ISBN 978-619-186-792-9


Една история за Долината на розите, за едно енергично момиченце, което пропада в царството на растенията, където се оказва... великан, способен да разруши или спаси една застрашена идилия. Всичко завършва добре, когато завършва с палачинки. 

„Диана с главата надолу“ смесва ежедневното с фантастичното и така описва приключенията на едно енергично момиченце, Диана. Докато гостува на баба си и дядо си, Диана среща един загадъчен народ на цветята. Ритъмът на текста и постоянно променящият се дизайн на страниците рисуват убедителна картина на детството. Книгата успява да предаде екологичното си послание без поучения – като просто разказва наистина приятна за четене история.“ Това са думите на журито на Международния панаир на детската книга в Болоня, присъдило на книгата награда в категория „Млад читател“.

Книгата е част от изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“

Калина Мухова

Калина Мухова

Калина Мухова живее и работи в Рим, Италия. Тя е илюстраторка и комикс артистка. Завършва Академията за изящни изкуства в Болоня. Първият ѝ авторски комикс за деца е „Диана с главата надолу“, специално отбелязан от критиката в категория Comics – Early Reader на панаира на детската книга в Болоня. Рисувала по текстове на Марко Нучи („София от Океана“), Атанас Далчев („Балконът) и много други. Преподава креативно писане и комикси в Новата Академия за Изящни изкуства в Рим. След авторските „Съжалявам“ и „Благодаря“, издава и автобиографичния графичен роман „Мразя лятото“. Илюстрирала детски книги за български издателства по текстове на Лев Толстой и Уилиям Фокнър. Участва в комикс форуми, номинирана и награждавана на фестивали в Рим (Bartoli Prizeat ARF! Festival), Лука (Gran Guinigi for Best Comic).