Мария Донева

Мишките отиват на опера

2022
изд. Жанет 45
32 страници
220 x 240, твърда корица
8+
ISBN 978-619-186-792-9


„Мишките отиват на опера“ е богато илюстрирана книга, която включва правила за държание в операта и поема за преживяванията на група мишки меломани, които отиват да гледат „Кармен“. Щастието те самите да стъпят на сцената ги изпълва с мечти, защото „операта е изкуство за всички“. Книгата е предназначена за читатели от всички възрасти.

  • За книгата Кирил Златков е награден с Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2023 г.
Книгата е част от изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“
Мария Донева

Мария Донева

Мария Донева пише стихотворения за деца и възрастни, пиеси и текстове за песни. Превежда детски книги в стихове от английски език. Драматург е на Драматичен театър „Гео Милев“ в град Стара Загора. Има рубрика за книги във вестник „Сега“ и подкаст за литература в радио „Стара Загора“. Участва в различни литературно-музикални проекти, свързани с класическа музика и с джаз. Мария Донева е носител на званието Рицар на книгата за общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване, насърчаване на четенето и подкрепа за книгата, лауреат е на наградите „Стара Загора“, „Веселин Ханчев“ и „Рашко Сугарев“, номинирана е за наградите „Христо Г. Данов“, „Перото“ и „Константин Константинов“. Често пътува за срещи с читатели, особено с деца, и с ентусиазъм се включва в празници и инициативи за насърчаване на четенето.

Още книги написани Мария Донева