Деница Минева

Зеленогледите

2022
изд. Жанет 45
44 страници
230 х 225, твърда корица
4+
ISBN 978-619-186-469-0


Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата, къщите... дори небето!

„Пращате ме за зелен хайвер“ – си казвате вие, но попитайте някой зеленоглед и той ще ви обясни важно: 

— Елементарно е като зелен фасул: цялата вселена е зелена.

— Какво зеленообразие — ще ахне друг, — възхизеленително!

„Зеленогледите“ е книга за откривателите, които не спират да имат цветни мечти.

Оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.

Удивителните зелени същества с квадратна форма и експресивни изражения носят имена като Пащърнак, Марулка, Мъх, Еуглена… Страниците, които от монохромни стават все по-цветни, са изпълнени с находки и усмивки.

Те разказват за разнообразието, за широтата на мирогледа, за способността да живеем заедно въпреки различията. Напомнят ни мечтата за среща с невидени цветове, чудни приятели, вълнуващи идеи… с един нов свят — по-пъстър, смел и вдъхновен.

Книгата е част от изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“
Деница Минева

Деница Минева

Деница Минева живее в Париж, работи като графичен дизайнер, илюстратор и художник за големи модни агенции. След като завършва Художествена академия в София, специализира в Националната академия за декоративни изкуства, Париж (ENSADи Université de Paris VIII). Като детски илюстратор Деница Минева създава авторски книги със собствена концепция, текст, илюстрации и дизайн. Книгите ѝ са издадени в България, Франция, Германия, Италия, Гърция и Китай. Участва в салони и изложби на книгата и организира работилници за деца. Последната ѝ книга за деца е „Аз не съм овца“, 2023.