Вяра Бояджиева

Моята София и други образи

2024
изд. Точица
60 страници
195 x 245, твърда корица
ISBN 978-619-717-243-0


„Моята София и други образи“ е светъл поглед към човешкото очарование на София. Картинна книга за възрастни, в която главни герои са обикновените хора и дребните жестове, които издават техния характер – или просто задават настроението на мига.

В своята книга художничката Вяра Бояджиева вижда София като сбор от истории. Историите на хората, които среща по пътя си. Колоритните персонажи около нас, които правят живота в града толкова пълнокръвен, изпълват го с динамика, със сюжети… и с чар. Истинско богатство от образи – дума, разбирана както в „художествения“ си смисъл, така и в разговорния, като „този е голям образ“. Това не са ексцентрични персонажи, а обикновени хора със своите характерни, забавни особености, с всичко онова, което придава неповторимост и на хората, и на градовете.

Книгата е част от изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“
Вяра Бояджиева

Вяра Бояджиева

Вяра Бояджиева живее в Нидерландия и България. Завършва илюстрация и комикс в Academy of FineArts o fBologna и Cambridge School of Art. Занимава се основно с рисуване на книги в жанра picture books. През 2020 г. получава наградата „Студент на годината на Музея „Виктория и Алберт“, Лондон. Нарисувала е няколко картинни книги за деца, създала многобройни корици за книги и илюстрации за списания. Нейни книги са издадени от Flying EyeBooks, Walker Books, La Joie de Lire и няколко български издателства като „Точица“, „Лист“, „Жанет 45“. Пътува постоянно, преподава илюстрация в колеж за изкуства в Нидерландия.