Веселин Праматаров

На конци. 1968. Една действителна история

2021
изд. Кибеа
48 страници
220 x 280, твърда корица
14+
ISBN 978-954-474-916-3


Събитията и героите в тази книга са действителни. Тя е история за лицето на един обществен строй, както и за хората, въвлечени в него, за човешките въжделения и копнежа за свобода.

Месец след нахлуването на войските на Варшавския пакт в Чехословакия през 1968 г., за да сложат край на Пражката пролет и започналите демократични промени в обществото, трима български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев – написват и разпространяват позиви срещу участието на българската армия с текст: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“. След оперативна разработка на Държавна сигурност под кодово име „Марионетките“ тримата са изключени от университета, арестувани и осъдени.

Тази книга описва как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост.

Книгата е част от изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“
Веселин Праматаров

Веселин Праматаров

Веселин Праматаров живее и работи в София. Художник и преводач, директор на издателство за хуманитаристика. Завършил Националната художествена академия, София, специалност „графика“. Оформя книгите и кориците на повече от 700 книги за български издателства, галерии и фондации. Илюстрира учебници по физика, науки за човека и природата за ученици от всички възрасти. Рисува илюстрации за приказки, приказни повести и детски картинни книжки (Шарл Перо, Николай Райнов, френски писателки от XVIII век). Художник на комикси и графични новели.